Omgeving

Provincie Messinía

Ligging van Messinía

De kaart van de Peloponnesos lijkt op een grote hand met 3 vingers en een duim. De meest linkse, westelijke vinger is de provincie Messinía, met als hoofstad Kalamata. De middelste vinger heet Máni. Het noordwestelijke gedeelte de provincie Máni behoort ook nog tot de provincie Messinía.

Temperatuur:
Messinia heeft het meest milde klimaat van het Griekse vasteland met veel zonuren. Het milde klimaat en de vele zonuren zorgen voor een uiterst vruchtbaar landschap.

April en mei zijn zeker de mooiste maanden omdat de vele planten en bomen dan in bloei staan, de zee meestal al warm genoeg is om te zwemmen, en menig bergtop nog onder de sneeuw bedolven ligt. De zomermaanden zijn gezellig druk, omdat ook veel Grieken in deze omgeving hun vakantie vieren.

De maanden september en oktober zijn heerlijk omdat de rust dan is wedergekeerd. De bewoners komen hun huizen weer uit om te genieten van het heerlijke weer. De zee is dan heerlijk opgewarmd.

Messinia leent zich ook goed om te overwinteren. De maanden november tot en met februari zijn ongeveer vergelijkbaar met het klimaat in Zuid Spanje, Tunesië en Turkije. In de periode van half november tot eind december valt normaal ongeveer 60% van de totale jaarlijkse regenval.

Gemiddelde Maximum temperaturen
Januari14
Februari14
Maart16
April20
Mei25
Juni30
Juli33,5
Augustus33
September27
Oktober23
November18,5
December15,5

Wat te doen in de omgeving?

Wandelen
Er zijn vele mooie wandelroutes in Messinia. Wandelgebied bij uitstek.
Tip: de Polilimnio watervallen, een prachtig gebied met vele meertjes en watervallen.
Maak gratis gebruik van onze wandelgids Endaxi. Ook is het mogelijk met Peter een mooie wandeling te maken.

Mountainbiken
Het hele gebied leent zich uitstekend om te verkennen op de mountainbike. Je moet wel geoefend zijn i.v.m hoogteverschillen. Fietsen zijn te huur in Finikounda.

Golfen
Tussen Pylos en Gialova liggen de Costa Navarino Golfbanen, met een schitterende ligging midden in het groen en aan zee.

Surfen
Surfschool Alpha Watersports ligt aan het mooie brede Anemomilos zandstrand van Finikounda.

Varen
Je kunt een boot huren bij Finidivers in Finikounda, om naar de mooie verborgen stranden te varen, zoals Marathi & Tsapi of om te gaan snorkelen.
Locale schippers zijn meestal te vinden in de haven van Finikounda en bieden boottochtjes aan naar de prachtige eilanden Schiza, Aghia Marina, en Sapientza.
In de haven van Pylos is Pyloscruises gevestigd. Je kunt hier een boot huren of een bootcruise boeken.

Zeilen
In Kalamata bij Messinia Sailing hebben ze diverse mogelijkheden voor zeiltochten en tripjes om te vissen.

Winkelen
In Kalamata zijn genoeg winkelmogelijkheden.

Zon,zee en strand
De hele kust van Messinia is bezaaid met mooie stranden.
Verlaten stille baaitjes of drukkere hippe stranden met leuke beach clubs. Dus keus genoeg voor iedereen.
Vaak zijn de strandbedden gratis, als je een drankje besteld.

Dorpen en steden in Messinía

In de omgeving liggen meerdere leuke dorpjes en stadjes. In het zuiden vindt u bijvoorbeeld Methoni (Venetiaanse haven), Finikounda, Pylos met zijn baai van Navarino, Paleis van Nestor en het plein met prachtige platanen. Rijdt u naar het noorden, dan komt u in Chrani, Petalidi met zijn heerlijke plein en Kalamata, de hoofdstad van Messinía, met de kathedraal, het archeologisch museum en de gezellige dagelijkse markt.

Finikounda

Finikounda

Finikounda is bij de Grieken en buitenlanders een zeer geliefd badplaatsje. De bebouwing is er klein en pittoresk gebleven. Finikounda ligt tussen Methoni en Koroni in.

Vanaf Zizani rijd je door de olijfgaarden en dan zie je in verte Finikounda met de mooie blauwe zee liggen. Dit tochtje van ongeveer een kwartier is elke keer weer geweldig, je waant je in het ongerepte en wonderschone Griekenland.

Finikounda heeft een overvloed van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en een aantal van de beste stranden in heel Griekenland. Het is een zeer charmant vissersdorp met een haventje en een eigen strand. De tavernes liggen aan het strand (eten met je voeten in het zand!). Hier kan je genieten van de warme Griekse gastvrijheid, van de plaatselijke specialiteiten (vraag ernaar!) en natuurlijk de plaatselijke wijn. Het sfeervolle winkelstraatje is zomers gezellig druk en ’s avonds de ontmoetingsplek voor de mensen van het dorp. Er zijn meerdere supermarkten, slagers, bakkers en er zijn genoeg goede en goedkope tavernes.

Er zijn diverse prachtige lange, brede zandstranden om Finikounda heen met meerdere beachclubs. Op het Lambes strand is er zelfs één met een zwembad waar u de hele dag kunt doorbrengen onder het genot van een hapje en een drankje. Het lange, brede Anemomilos strand leent zich perfect om te surfen.
Locale schippers, meestal te vinden aan de haven van Finikounda, bieden boottochtjes aan naar de prachtige eilanden Schiza, Aghia Marina, en Sapientza.

Kalamata

Kalamata

Kalamata ligt aan de voet van het indrukwekkende Taygetosgebergte en is de hoofdstad van het departement Messinia, het is een moderne stad. Het ligt zo’n 50 km van Zizani en je rijdt er ongeveer een uur over.

Bij Kalamata ligt het enige vliegveld van de Peloponnesos. Vlakbij het vliegveld kunt u ook een Lidl vinden.

Kalamata kan je verdelen in 3 delen; de boulevard met de haven, het winkelcentrum en de oude stad om het kasteel. Langs de boulevard van Kalamata loopt een nieuw fietspad, het fietspad ligt langs de hele boulevard tot aan het centrum van Kalamata.

Er is een gezellig winkelcentrum, je kunt er goed winkelen; er zijn juweliers, lederzaken, schoenenwinkels en kledingswinkels. Er zijn ook volop souvenirwinkeltjes te vinden. De openingstijden van de winkels zijn van 09.00-14.00 uur en van 17.00-19.00 uur.

Kalamata staat bekend om zijn sappige zwarte olijven, de honingvijgen en de met sesamzaad bedekte zoetigheid met de naam “Pastelli”.

De stad Kalamata wordt gedomineerd door haar prachtige 13e eeuwse kasteel, waar vele culturele evenementen plaatsvinden. Vanaf het kasteel kan je de wijde zee in ogenschouw nemen met de prachtige stranden of je blik richten op het diepgroene land. Het kasteel is op maandag gesloten. Net onder het kasteel vind je de Ypapanti; de kathedraal van Kalamata uit 1839. De stad heeft vele kerken, waaronder Agii Apostoli uit de 13e eeuw. Hier begon de Griekse Revolutie tegen de Turken op 23 maart 1821.

Het avond- en nachtleven speelt zich veelal af langs de boulevard in de vele bars en tavernes.

Koroni

Koroni

Het gezellige pittoreske havenstadje ligt in het uiterste zuidwesten van de provincie Messinía aan de Golf van Messini. Vroeger werd Koroni, samen met Methoni, “De ogen van Venetië” genoemd. Het ligt aan de voet van een Venetiaans kasteel dat in 1206 werd gebouwd.

Het stadje zelf (1830) is tegen de heuvel gebouwd en wordt sfeerrijk verdeeld door smalle straatjes, die met elkaar verbonden worden middels steegjes en trappetjes, die zorgen voor mooie doorkijkjes naar de haven en de zee. De luiken en smeedijzeren balkons aan de huizen zorgen voor een authentiek Griekse sfeer. Het heeft meerdere stranden en een heerlijke boulevard met vele terrasjes en taveernes.

Langs de kade zijn veel gezellige restaurants en cafetaria’s en een leuke boulevard. Ideaal voor een lekker vislunch. Het is meer dan de moeite waard om door de smalle straatjes en 

Tips:

  • Er is een grote supermarkt (Sipsas) net voor Koroni.
  • Heerlijk eten of drinken op een terras aan het water.
  • Mooie foto’s te maken vanaf het kasteel.

Gialova

Gialova

Gialova ligt net voorbij Pylos aan de Navarino baai. Gialova is een gezellig dorp in een mooie omgeving. Het is een populaire vakantiebestemming vooral voor golfers.

Tussen Pylos en Gialova ligt 1 van de 2 golfbanen van de Costa Navarino Golf & Navarino Bay Golf Course. Er is een strand boulevard met tavernes, restaurants, barretjes en winkeltjes. Vanaf de terrassen heb je een mooi uitzicht op de baai en Pylos.

Ongeveer 6 km verder vind je het prachtige Voidokilia strand. Dit strand kan gekenmerkt worden als èèn van de mooiste stranden van de Peloponnesos. Het zandstrand ligt in een hoefijzervormige baai langs de zuidwestkust van het Voidokilia ligt een beetje verscholen en de beschermd tegen harde wind uit het zuiden en noorden. In de baai is het zeewater lang ondiep en bovendien kraakhelder. Een kindvriendelijk zandstrand echter zijn er geen voorzieningen op het strand. Neem dus voldoende eten en drinken mee en stoeltjes en een parasol. Langs en op het strand zijn geen natuurlijke schaduwplekken en het kan er dus flink heet worden. Voor het fraaie uitzicht op de baai van Voidokilia kan je naar het Paleokastro fort aan de zuidzijde van het strand.

Pylos

Pylos

Pylos (Pilos) is een gezellig idyllisch havenplaatsje in het noorden van de baai van Navarino. Pylos ligt op de hellingen van twee heuvels, onder aan de heuvel bevinden zich de haven en de jachthaven. Het uitzicht is adembenemend als je de stad binnenkomt!

Het langwerpige eiland Sfaktiría ligt imposant en beschermend voor de baai en vormt zo een van de grootste natuurlijke havens van het Middellandse Zee gebied. In het centrum komen veel dorpsbewoners uit de omliggende dorpen.

Er is in het centrum en de straatjes eromheen hebben veel leuke winkeltjes. Het plein in het centrum heet Platia ton Trion Navarchon en wordt door neoklassieke huizen omzoomd. Er zijn veel café’s met terrassen onder de enorme platanen waaronder je heerlijk kunt ontspannen en genieten van het Griekse leven op en rond het plein.

Bij Pylos, in de richting van Methoni, ligt het indrukwekkende Kasteel van Pylos, het Neokastro.
Er is een klein archeologisch museum met onder andere prachtig gepolijste vuistbijlen uit de prehistorie en een schitterende glazen kom uit de Romeinse tijd.

Het is erg leuk om Pylos als tussenstop te nemen als je op weg bent naar Gialova. Je kan dan heerlijk tussen de Grieken genieten van een Frappe bij een terrasje op het Plein. De winkeltjes bekijken en weer verder op pad gaan.

Methoni

Methoni

Methoni is een historisch stadje in het zuidwesten van de provincie Messinía. Het is ongeveer 20 minuten rijden vanaf Zizani. De baai en het zandstrand van Methoni is in de zomer een veel bezochte vakantie bestemming. Methoni heeft een gezellige dorpskern en ligt tussen Finikounda en Pylos.

Hier bevindt zich een van de meest indrukwekkende Venetiaanse kastelen uit de middeleeuwse periode. Het kasteel werd in de 13e eeuw op een schiereiland gebouwd. Wanneer je vanaf Finikounda komt zal je, al vanaf heel ver, het schiereiland met het imposante kasteel erop zien.

De Bourtzi – toren aan het uiteinde van het schiereiland is naartoe te lopen via de stenen brug. In het fort bouwden ze een minaret en een hamam. Het fort vormt een romantisch strand decor. De binnentuin, van de wat in verval geraakte, vesting is een bezoek waard (toegang gratis, dagelijks geopend van 09:00 tot 15:00 uur).

Tegenover de vesting ligt aan het strand een gezellig plein met veel terrassen van de verschillende café’s en tavernes. Er is ook een kinderspeelplaats en een informatiekiosk. De natuurlijke haven van Methoni trekt steeds meer zeilers aan, de baai geeft een goede beschutting en het uitzicht is prachtig. Vanaf de haven is het een korte wandeling naar de oude binnenstad, waardoor de vele kleine winkels er nog een gezellige Griekse authentieke sfeer is.